Nepal ja Annapurna

Nepal… Vuoria, jakkeja, villapaitoja ja naan-leipää nyt ainakin. Varmasti paljon muutakin! Siitä me lähdemme ottamaan selvää.

Kuva: Nepal 2013 -leirimatka

Nepal sijaitsee Kiinan ja Intian välissä, kutakuinkin puoliksi Himalajan vuoristossa ja puoliksi sen juurella. Maailman korkeimman vuoren, Mount Everestin (8848m), lisäksi Nepalissa sijaitsee seitsemän muuta maailman kymmenestä korkeimmasta vuorenhuipusta. Maa lieneekin siis varsin mäkistä. Sen keskiosassa on matalampi vuoristoalue, jossa sijaitsee mm. yksi Unescon maailmanperintökohteista; Kathmandun laakso.

Väkeä Nepalissa riittää. Lähes 31 miljoonasta asukkaasta suurin osa on hinduja. Maassa puhutaan äidinkielenä 123 eri kieltä. Virallinen kansallinen kieli on nepalin kieli ja sitä puhuu yli 60% väestöstä. Matkailija pärjännee myös englannilla melko hyvin. Nepalissa eletään 2 tuntia ja 45 minuuttia edellä Suomen kesää. Talvella eroa on vielä tunti lisää. Nepalin lippu on muuten maailman ainoa valtion lippu, joka ei ole suorakaiteen muotoinen.

Annapurna – Maailman kymmeneksi korkein huippu
Annapurna on vuorenhuippujen jono Himalajalla. Se on 48 kilometriä pitkä harjanne, jonka korkein kohta, Annapurna I, ulottuu 8091 metrin korkeuteen. Se on yksi maailman neljästätoista yli kahdeksankilometrisestä vuoresta. Muut huiput sijoittuvat korkeudeltaan sen ja matalimman huipun, Annapurna Southin (7219m )väliin. Annapurna on sanskriittia ja tarkoittaa elonkorjuun jumalatarta.

Ihan kahdeksaantonniin me emme kiipeä, sillä meidän reittimme kulkee Annapurnan perusleiriin. Annapurna Base Camp (4145m) eli ABC on nimensä mukaisesti se paikka, jonne kaikki vuorikiipeilijät leiriytyvät ennen kuin lähtevät valloittamaan vuoren huippua. Maisemat pitäisi olla huikeat jo näissäkin korkeuksissa. ABC on yksi Nepalin ja koko maailman suosituimmista vaellusreiteistä, joten ihan keskenämme tuskin tulemme olemaan.

Noora Virtanen, Kiteen Rajasamoojat
Kirjoittaja yhdistää mielellään kaksi lempiasiaansa, partion ja matkailun. Tämä on todettu hyväksi keinoksi toteuttaa pitkäaikaisia haaveitaan!