Reissuun vaeltajana

”Ei heti tulisi mieleen lähteä tekemään mitään tollaista” sanoi kaverini, kun kerroin ensimmäisen kerran tästä Nepalin leirimatkasta, kun keskustelimme mitä kaikkea partiossa voi tehdä. Ja tämä partiossa on juuri parasta; on mahdollista päästä tekemään ja kokemaan kaikkea, mitä ei välttämättä tulisi edes ajatelleeksi, kuten erilaiset ulkomaan matkat ja projektit. Partiossa myös kannustetaan kansainväliseen yhteistyöhön esim. sisällyttämällä vaeltajaohjelmaan kuuluva ulkomaanprojekti.

Kuva: Anne Hautakangas

 

Vaeltajaikäkauden loppupuolelle kuuluisi siis suunnitella ulkomaanprojekti, jossa tutustutaan ennestään vieraaseen maahan ja sen voi suorittaa esimerkiksi leirimatkan yhteydessä eli esim. juuri kyseisellä Nepalin matkalla. Ulkomaanprojekteissa tarkoituksena on tutustua ennestään tuntemattomaan maahan ja tutustutaan kansainväliseen partiotoimintaan, mikä on mahtavaa koska siitä saa niin paljon uusia ideoita ja näkemyksiä, miten tehdä ja toteuttaa partiota eri tavoilla.

Kulttuuriin olemme jo päässeet hieman tutustumaan ennakkotapaamisissa, joissa tarjottiin nepalilaista ruokaa ja pääsimme kokoilemaan momojen tekoa ja maistamaan chai-lattea. Lisäksi ennakkotapaamisissa tutustuttiin tapoihin ja uskontoon, esimerkiksi, että rukousmyllyjä pitää pyörittää oikealla kädellä oikealta puolelta ja että nepalilaiset partiolaiset eivät kättele vasemmalla kädellä, kuten muissa maissa.

Vaikka pääasiallinen matkan suunnitellun on toteuttanut matkan staabi, niin pääsimme me osallistujatkin vähän mukaan suunnitteluun ja saaman vastuuta matkan suunnittelusta, kun jakaannuimme pieniin työryhmiin, joita ovat kehitysyhteistyö, kansainvälinen partio, vartion johtajat ja viestintä. Kehy ja kv ryhmät etsivät erilaisia yhteistyökumppaneita, kuten eri avustusyhdistyksiä Suomessa ja Nepalissa ja miten ja missä he toimivat ja millaisia projekteja heillä tällä hetkellä on menossa ja joiden projekteja voisimme auttaa ja vierailla. Lisäksi he etsivät partio-, koulu- ja orpokoti kontakteja joihin voisimme tutustua ja vierailla. Vartion johtajat johtavat vartioita joihin meidät on jaettu ja joiden nimet ovat muuten rukouslippujen värejä! Lisäksi vj:t keksivät erilaisia liikuntahaasteita, kuten kilometri haasteen jonka tavoitteena oli saada yhteensä 7000km ja saada jakki perille Suomesta Nepaliin.  Viestintä taas puolestaan keskittyy viestimiseen, kuten tähän blogiin, IG:seen ja Facebookkiin, säännöllisesti tekstien ja kuvien muodossa, jotta muutkin pääsevät kuulemaan matkasta ja josta he voivat saada vinkkejä ja innostusta omiin matkoihin ja ulkomaanprojekteihin.

Ulkomaanprojekteista kuuluisi kertoa myös matkan jälkeen muille, esimerkiksi oman lippukunnan vartioille näyttämällä kuvia ja kertomalla mitä uutta on oppinut ja kokenut. Tähän apuna esim. viestintä ryhmä hoitaa kuvaamista matkalla ja kaikki kuvat kootaan matkan jälkeen yhteiseen kansioon. Lisäksi enemmän osallistavaan kerrontaan voi liittää esimerkiksi Jakit Karkaa! -ohjelmapaketin aktiviteetteja, jossa on eri aktiviteetteja liittyen Nepaliin ja matkaamme.

Kuva: Anne Hautakangas

 

Lisäksi ulkomaanprojektin tulisi olla myös vähintään viiden päivän mittainen. Se on jo tsekattu, kun matkamme kestää melkein 30 päivää. Matka on järjestetty loka-marraskuussa, jolloin ei ole perinteistä pidempää loma-aikaa, joten se toi omat haasteensa. Kuitenkin vaeltajana reissuun lähteminen tuntui aika helpolta, kun ei ollut mitään elämää suurempia esteitä tai velvollisuuksia, jotka olisivat olleet matkan tiellä. Tietenkin piti hoitaa ja arvioida miten matka asettuisi syksyn kurssien päälle ja mitä kursseja voi ottaa tai jättää ottamatta ja sopia miten hoitaa kurssi loppuun, kun osa oli matkan päällä ja laskea syksyltä tulevat nopat. Lisäksi piti pyytää töistä lomaa matkan ajaksi ja ilmoittaa palkanlaskijalla. Partio asioiden järkkääminen onnistui helposti, kun johdamme 2-3 hengen porukoisa ryhmiä lippukunnassamme, joten tuuraajia ei tarvinnut lähteä kalastelemaan ja etsimään sen enempiä ja muut partio velvollisuudet saa lpk:mme hallitus hoidettua. Eli loppujen lopuksi kaiken sai erittäin mutkattomasti hoidettua ja sovittua ja kannustan muitakin repäisemään ja lähtemään matkalle!

 

Pauliina Riihelä